Mostanában legjobban talán ez a Gandhiról szóló iromány fogott meg. Nagyon aktuálisnak érzem. Mohandász Karamcsand Gandhi, vagy ha úgy tetszik Mahatma Gandhi szerint az őrült mértékű tömegtermelés teszi tönkrefelé a világot és a benne élők életét. Gandhi India szabadságharcosa volt, de nem fogott fegyvert - ez elég távol állt tőle. Sokkal hatásosabb "fegyvere" volt az elnyomó, kizsákmányoló angolok ellen. Mozgalmat indított el, ami arra sarkallta az indiaiakat, hogy váljanak függetlenné a tömegtermelés áruitól és a mamutcégektől. Ha saját maguknak állítanak elő mindent - az élelmiszertől a ruhákig - akkor egyrészt nincsenek rászorulva az angolokra, másrészt biztonságban élhetnek. Nem kell félni attól, hogy nem sikerül megvenni a tömegek (vagyis saját maguk) kihasználásával, nagy mennyiségben előállított cuccokat. Az ember igenis lássa el magát, ne bízza sorsát hatalmas harácsoló nagypocakú angolokra!

A mozgalom egyébként baromi sikeres volt. A sztorit leegyszerűsítve az angolok nem tudtak mit kezdeni ezzel a támadással és végül eltakarodtak.

Ez a Satish Kumar által írt rövid fejezet itt olvasható: Gandhi: Az önellátás filozófiája

Nyomtatott formában megtaláljátok az Ökológiai kapcsolatok című könyvben - szerkesztette:
Endreffy Zoltán, Kodolányi Gyula , Budapest, Népművelési Intézet, 1984

Kapcsolódó linkek:

Gandhi a Wikipédián


 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr70659878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása