Az étkezés célját tekintve óriási változást jelent, hogy amíg a 20. század eleji ember jellemzően tápanyagfelvétel céljából étkezett, a mai kor embere ezt legfőképp élvezetből teszi. Azt, hogy ez mennyire így van, mi sem szemlélteti jobban, mint hogy megjelentek az olyan élelmiszerek, melyeknek tápértéke igen kevés van, élvezeti értéke (íze, illata, színe) azonban felturbózott. Ékes példája ezeknek a cukormentes cukorka.

Lássunk egy "élő" példát. A saját polcunkon találtam egy zacskó cukorkát (esküszöm nem én vettem, hanem a feleségem). Egy CBA-ból származik, a neve DIANELLA BonBons. Sugarfree!

Összetevők (szó szerint): édesítőszer: szorbitol, almasav, magnéziumsó, aszkorbinsav (c vitamin), természetes és természetazonos aromák, édesítőszer:aszpartam.

Milyen jó, hogy nincs benne E betű, mondanák sokan.

Nézzük tüzetesebben, mik is ezek. A végén kezdeném: aszpartam, vagyis E951, vagyis kémiai nevén "alfa-L-aszparagil-L-fenilalanin-metilészter". Az ámerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal 92-féle, dokumentált, aspartame mérgezés okozta tünetet tart számon, beleértve: zsibbadtság, fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, szívdobogás, hízás, szédülés, ingerlékenység, szorongás, memóriazavar, homályos látás, viszketegség, rohamok, vakság, izületi fájdalmak, depresszió, izomgörcsök, elvetélés, terméketlenség, függőség, gyengeség és halláskárosulás. Íme néhány, aspartame okozta betegségek közül: agydaganatok, szklerózis multiplex, epilepszia, Graves-kór, krónikus fáradtság, Epstein-Barr kór, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, cukorbetegség, értelmi fogyatékosság, limfóma, születési rendellenesség, systematic lupus, és halál. No comment. Itt olvashatsz többet erről: http://www.zpok.hu/genmanipulacio/kepregeny/16.htm
Mire ezt leírtam, elolvadt a számban egy cukorka. Egyébként elég finom:) Sajnos nem tudom visszahozni (hányni azért mégsem akarok). Na menjünk tovább, visszafelé haladva.

Természetes és természetazonos aromák. Titok marad, hogy pontosan mikről van szó, amit sajnálhatunk, dehát ez van. Természetes aroma az, amit valamilyen növényi vagy állati termékből állítanak elő, illetve vonnak ki. Így sem tudtunk meg túl sokat. A természetazonos aromaanyag mesterségesen előállított cucc, ami kémiailag egyezik a természetben előforduló aromaanyaggal.

Aszkorbinsav (c vitamin), vagyis az E300. Ezzel elvileg nincs baj (sőt), bár nyilván egészségesebb, ha nem ilyen cukorkából nyerjük ki a megfelelő mennyiséget.

Magnéziumsó: Ez érdekes, mert így nem szerepel az élelmiszerek adalékanyagai között. Találtam magnéziumkarbonátot (E504), ami csomósodásgátló és elvileg nem veszélyes, meg találtam zsírsavak magnéziumsóit (E470b), amit főleg aromák hordozóanyagaként használnak és legtöbbször növényi zsiradékból állítják elő, de lehet állatiból is. Elvileg veszélytelennek számít. Ja és a legjobb, hogy genetikailag módosított alapanyagok használata lehetséges. Az elnevezés mindenesetre nem pontos, magnéziumsó pl. a folyóvizekben található, minél több, annál keményebbnek számít a víz. Ezen kívül a gumiiparban, papírgyártásban, gyógyszergyártásban, tűzálló termékek gyártásánál használják. Marhajó.

Almasav: E296. Kémiai szintézissel maleinsavból, vagy fumársavból állítják elő. Egyébként elvileg veszélytelen anyag.

Szorbitol: E420. Inkább szorbitnak hívják, melyet enzimek segítségével glükózból állítanak elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges. Veszélytelennek számít, de nagyobb mennyiségben hasmenést, gyomorgörcsöt és hányást okozhat. Érdekes info ez. Most akkor veszélytelen, vagy sem?!

Ennyi. De még nincs vége, mert van néhány észrevételem.

Miért szerepel a felsorolásban az elején is meg a végén is, egy-egy édesítőszer. Gondolom nem véletlenül felejtették a szorbit után odabiggyeszteni az aszpartamot. Az aszpartam hírhedt egészségkárosító hatásáról, szóval aki hallott róla, az nem vesz ilyen cukorkát. De! Ha valaki elkezdi olvasni az összetevőket, az első két szó után megnyugodhat, hogy édesítőszerként ebben a cukorban szorbitol van, és már meg is vette.

 hasznos link: http://www.e-szam.hu

Besenyő Pista bácsi is megmondta:D  https://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

Meg Tompika is bizonyít:D  https://www.youtube.com/watch?v=ALsX0hhIgSQ

folyt köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr421720497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása